affiliate-marketing-vs-dropshipping

Affiliate Marketing vs Dropshipping [Wat is het verschil tussen affiliate marketing en dropshipping?]

Op het moment dat je je gaat bezighouden met online geld verdienen, dan kom je al snel een aantal termen tegen. Affiliate marketing en dropshipping zijn daar zeer waarschijnlijk de meest bekende van.

Het is de droom van iedere internetondernemer, een passief inkomen opbouwen. Echter is het dan wel belangrijk dat je ook precies weet waar je moet beginnen en wat je moet doen.

Gelukkig zijn velen je al voor geweest die affiliate marketing en dropshipping op succesvolle wijze een kans hebben gegeven. Affiliate marketing vs dropshipping: in dit artikel gaan we kijken naar wat nu eigenlijk het verschil tussen beide manieren van online geld verdienen is.

Inhoudsopgave

Wat is affiliate marketing?

Bij affiliate marketing is het hele verdienmodel gebaseerd op commissies. Als affiliate marketeer ga je proberen om zoveel mogelijk mensen richting een bepaalde dienst of product te sturen. Dit doe je bijvoorbeeld door een website te beginnen en mensen daarvandaan door te sturen.

Op het moment dat iemand dan via jouw website op een unieke link klikt en tot de aankoop van een product of dienst overgaat, ontvang jij een commissie.

Een voorbeeld is om een website over afvallen te starten. Je blogt bijvoorbeeld over manieren om af te vallen, speciale dieetopties en tips en tricks. Onderaan deze teksten link je dan naar een receptenboek. Voor elke bezoeker die via deze link het receptenboek van een externe aanbieder koopt, ontvang jij een vaste commissie.

Je verkoopt zelf dus niets. Je dient puur als tussenpersoon om mensen richting een product of dienst te sturen.

affiliate-marketing-vs-dropshipping

Wat is dropshipping?

Dropshipping werkt net weer wat anders dan affiliate marketing. Bij dropshipping werk je namelijk over het algemeen wel met een fysiek product.

Je biedt bijvoorbeeld een product aan via een eigen website. Echter ben je zelf niet de producent van dit product. Op het moment dat iemand een bestelling bij jou plaatst, zet jij deze achter de schermen door richting een producent of groothandel.

Dropshippers bieden zo producten aan op een Nederlandse website, maar zorgen er achter de schermen voor dat de producten uit China opgestuurd worden. Dropshippen via AliExpress of AliBaba is een zeer populair voorbeeld.

Dat dropshipping zo lucratief is, heeft te maken met het verschil tussen de kosten bij de producent of groothandel en de verkoopprijs die jij op je eigen website hanteert. Je kunt deze marge zo groot maken als je zelf wilt. En dan hoef je ook nog eens geen eigen voorraad te beheren.

Affiliate marketing vs dropshipping: de belangrijkste verschillen

Affiliate marketing en dropshipping hebben zo hun eigen voor- en nadelen. In de basis zijn het twee zeer goede methodes om een passief inkomen op te bouwen door online geld te verdienen. Desondanks is het waarschijnlijk toch waardevol om goed op de hoogte te zijn van de verschillen. Wellicht heb je een lichte voorkeur voor de ene werkwijze ten opzichte van de ander. De belangrijkste verschillen tussen affiliatie marketing en dropshipping zitten op de volgende punten:

Positionering als eigenaar

Een belangrijk verschil tussen affiliate marketing en dropshipping is de positionering als eigenaar. Bij dropshipping positioneer je je namelijk heel duidelijk als eigenaar van het product. Je doet het richting de bezoeker van jouw website voorkomen alsof jij het product zelf produceert en opstuurt. Achter de schermen regel je dit dan via een externe producent of groothandel. Bij affiliate marketing is het voor de bezoeker duidelijk dat het om een product of dienst van iemand anders gaat. Je prijst deze echt aan. Vanaf het moment van aankoop krijg je dan ook niet meer met de bezoeker te maken.

Type producten

Verder zit er een relatief groot verschil tussen het type producten dat bij affiliate marketing en dropshipping van toepassing is. Zo zie je in de praktijk vaak dat er bij affiliate marketing sprake is van digitale producten. Voorbeelden hiervan zijn e-books of online cursussen. Bij dropshipping gaat het bijna altijd om fysieke producten. Denk aan schoenen of speelgoed. Dit is een belangrijk verschil om te maken. Bij de verzending van fysieke producten komen zeer unieke uitdagingen kijken. Beiden hebben zo hun voordelen.

Inkomsten per verkoop

Een dropshipper heeft meer invloed op de uiteindelijke inkomsten per verkoop dan een affiliate marketeer. De grootse reden hiervoor is het feit dat je als dropshipper zelf je prijzen kunt bepalen. Onafhankelijk van wat de kosten bij de producent of groothandel zijn. Een affiliate marketeer is altijd verbonden aan de commissie die de aanbieder van het affiliate marketing programma heeft vastgesteld. Natuurlijk kun je wel zelf kiezen welke producten je wel of niet aanbiedt. Echter zul je flink je best moeten doen om überhaupt in een onderhandelingspositie te komen. 

Klantenservice

Dan is het tijd voor het volgende verschil tussen affiliate marketing en dropshipping. Bij dropshipping is er behoefte aan klantenservice. Gezien jij je voordoet als eigenaar van het aangeboden product, ben jij ook degene die de klanten van antwoorden moet voorzien bij problemen. Of wanneer het product bijvoorbeeld beschadigd aankomt. Daarbij is het wel belangrijk om te vermelden dat veel dropshippers ervoor kiezen om de klantenservice uit te besteden. Bijvoorbeeld aan een virtuele assistent. Als affiliate marketeer hoef je je hier hoe dan ook geen zorgen over te maken. Zodra je de bezoeker via jouw unieke link hebt doorgestuurd naar de website van het product of de dienst, krijg jij er niet meer mee te maken.

affiliate-marketing-vs-dropshipping

Verkoopopties

Een ander groot verschil tussen affiliate marketing en dropshipping is het verschil in verkoopopties dat je hebt. Als dropshipper kom je er al snel achter dat er eindeloos veel producten zijn om uit te kiezen. Via websites als AliExpress en AliBaba heb je een bijna oneindig groot assortiment tot je beschikking. En dat zijn nog maar een van de weinige opties qua websites die je hebt. Dropshipping mogelijkheden nemen wereldwijd met de dag verder toe. Ditzelfde geldt voor affiliate marketing, maar dan op een veel kleinere schaal. Je mogelijkheden zijn hierin een stuk beperkter. Nog steeds wel meer dan genoeg om jezelf lange tijd bezig te houden. En om een zeer aantrekkelijk passief inkomen op te bouwen. Je werkt alleen met iets minder mogelijkheden.

Affiliate Marketing of Dropshipping: welke moet ik kiezen?

Zeker wanneer je net start met online geld verdienen, merk je dat je voor jezelf een keuze wilt maken. Je wilt of beginnen met affiliate marketing of beginnen met dropshipping. Dit is zeker aan te raden, aangezien je jezelf zo de tijd en mogelijkheden verschaft om je te focussen.

Echter betekent dit zeker niet dat je je voor altijd maar met één van beiden hoeft bezig te houden. Sommige mensen halen er namelijk juist veel plezier uit om meerdere bronnen aan inkomsten op te bouwen. Na er eentje te hebben opgebouwd, begin je dan met uitbreiden via de ander. Laten we de grootste voordelen van beide opties er één voor één bij pakken.

Kiezen voor affiliate marketing: de voordelen

Affiliate marketing is niet per toeval zo populair. De specifieke voordelen van dit verdienmodel hebben een grote aantrekkingskracht op menig internetondernemer. We hebben het dan bijvoorbeeld over de volgende punten:

  • Grotendeels passief: Affiliate marketing vereist na een initiële tijdsinvestering nog maar heel weinig moeite. Daarmee is het dé manier om een waar passief inkomen op te bouwen. Hoe meer tijd en moeite je aan het begin investeert, hoe groter de opbrengst op de lange termijn gaat zijn.
  • Minimale investeringskosten: Affiliate marketing een kans geven is eigenlijk heel goedkoop. Het enige wat je nodig hebt, is een werkende website. De website vullen met content kun je zelf doen.
  • Vrijheid: Een laptop en een internetverbinding zijn genoeg om jezelf met affiliate marketing bezig te houden. Je bent dus vrij om te gaan en staan waar je wilt.

Lijkt affiliate marketing je wel iets? En wil je het graag gelijk vanaf het begin goed aanpakken? Bekijk dan eens wat de Affiliate Marketing Revolutie allemaal te bieden heeft. Van begin tot eind begeleid affiliate marketing ervaringsdeskundige Jacko Meijaard je door het proces heen.

Kiezen voor dropshipping: de voordelen

Ook dropshipping is om een aantal redenen extreem populair geworden in de laatste jaren. De belangrijkste voordelen voor dit verdienmodel zijn:

  • Geen voorraad: Doordat je geen voorraad hebt, hoef je je ook geen zorgen te maken over magazijnbeheer en verzending. Dit regelt de producent of groothandel allemaal voor je.
  • Opschaalmogelijkheden: Aangezien producenten en groothandels vaak zeer grote capaciteiten hebben, levert dropshipping veel opschaalmogelijkheden op. Heb je dus een zeer populair product gevonden, dan kom je niet met een tekort aan voorraad te zitten.
  • Enorme keuzeopties: Er zijn extreem veel producten beschikbaar voor dropshipping. Hiermee heb je dus de mogelijkheid om door te schakelen wanneer een product niet werkt. Dit blijf je doen totdat je winstgevende producten tegenkomt. En dat alles zonder dat het veel moeite kost.

Wil je graag alle relevante informatie over dropshipping op één locatie ontvangen en jezelf de best mogelijke kans tot slagen geven? Bekijk dan de Dropship Academy van dropshipping expert Joshua Kaats. Het is dé dropshipping bijbel. Je vindt hier alles terug; van valkuilen en mogelijke problemen waar je tegenaan kunt lopen tot het juiste stappenplan voor de grootste kans op succes. Wil je nu al de eerste dropshipping les krijgen van Joshua Kaats? Bekijk dan het gratis dropship webinar!

affiliate-marketing-revolutie
Wil jij een online passief inkomen genereren?
Leer geld verdienen met Affiliate Marketing!

Populaire blogs

10 GEHEIMEN VOOR EEN ONLINE INKOMEN!

Download de 10 gratis overalgeld.nl secrets en leer de juiste strategieën voor een online inkomen!

overalgeld.nl-secrets-10-geheimen-voor-een-online-inkomen