pinterest-gebruikers

Pinterest gebruikers: Hoeveel Gebruikers Heeft Pinterest? (2021)

Anno 2021 is Pinterest populairder dan ooit. Er zijn dermate veel Pinterest gebruikers, dat je eigenlijk niet meer om dit platform heen kunt. Niet iedereen heeft er iedere dag mee te maken. Echter zie je wel in toenemende mate dat de gemiddelde persoon er steeds frequenter mee te maken krijgt. Zodoende is het aantal Pinterest bezoekers vooral de afgelopen jaren flink gestegen. 

In dit artikel gaan we dieper in op het aantal bezoekers dat Pinterest kent. Ook kijken we naar de redenen achter deze flink gestegen bezoekersaantallen. Want waarom is dit nu eigenlijk zo? Wat zorgt ervoor dat dit platform zo populair is?

Inhoudsopgave

Wat is Pinterest precies?

Laten we eerst bij het begin beginnen. Want wat is Pinterest nu precies? 

Pinterest is in de basis het beste te omschrijven als een visuele zoekmachine. Qua zoekmachines denken we allereerst vaak aan een Google of een Bing. Echter ga je daar vooral naartoe om bepaalde artikelen of websites te vinden. Op Pinterest is het meer het doel om naar iets visueels op zoek te gaan. In deze visuele zoekmachine krijg je dan ook resultaten te zien in de vorm van afbeeldingen. Dit kan gaan om afbeeldingen over onderwerpen als:

  • Recepten: Iedereen is wel eens inspiratieloos wat recepten betreft. Dé perfecte oplossing is dan om op zoek te gaan naar recepten op Pinterest. Pinterest gebruikers hebben dan binnen de kortste keren toegang tot talloze nieuwe, creatieve ideeën. Het maakt eten pas echt leuk!
  • Interieur: Daarnaast kom je ook talloze vormen van interieur tegen. Iedereen heeft wel een nipt andere smaak. Pinterest is dan absoluut the place to be om te ontdekken hoe anderen de zaakjes op dit gebied aanpakken.
  • Tuinieren: Voor tuinieren geldt in principe hetzelfde. Een aantal zoekopdrachten op Pinterest zijn een uitstekende werkwijze wanneer je nieuwe tuinideeën wilt opdoen. De creatieve mogelijkheden verbazen menig Pinterest bezoeker.
  • Reizen: Verder is reizen een bijzonder populaire bezigheid. Zeker gedurende een coronacrisis hebben veel mensen heimwee naar tijden waarin reizen mogelijk was. De oplossing? Flink wat tijd besteden op Pinterest. Zo is het af en toe net alsof je toch op reis bent!
  • Mode: Tot slot is mode nog een tijdloos concept waar altijd veel interesse naar is. Op Pinterest barst het van de mode-ideeën. Voor groot en klein, man en vrouw. Je kunt het af en toe zo gek niet bedenken of het is op Pinterest terug te vinden.

Al met al is het net als een Facebook of een Instagram een vorm van een sociaal netwerk. Mensen laten aan elkaar weten wat ze van deze verschillende afbeeldingen vinden. Hierdoor ontstaat er een vorm van communicatie. Dit maakt het als een sociaal platform erg aantrekkelijk. 

Voornamelijk ligt de nadruk echter op het verkrijgen van inspiratie. Inspiratie over de eerdergenoemde onderwerpen. Door bepaalde afbeeldingen namelijk te ‘pinnen’, hou je deze bij de hand. Je bent dan in staat om ze op ieder later moment te raadplegen.

pinterest-gebruikers-pins

Hoeveel Pinterest gebruikers zijn er?

Weten hoe Pinterest in grote lijnen werkt, is natuurlijk allemaal leuk en aardig. Echter ben je vooral geïnteresseerd in het aantal Pinterest gebruikers. In de basis weet je natuurlijk dat dit er veel zijn. Er is hier immers sprake van een internationaal bekend platform. Maar om hoeveel Pinterest gebruikers gaat het nu daadwerkelijk? 

De meest recente statistiek die bekend is, is dat Pinterest in het 2e kwartaal van 2021 wereldwijd maar liefst 454 miljoen actieve maandelijkse gebruikers had. Daarbij zijn er in Nederland meer dan 3.5 miljoen per maand actief. Met andere woorden; in Nederland zijn we een van de grootgebruikers wat Pinterest betreft. Puur wanneer je er relatief naar kijkt. 

Pinterest heeft qua Pinterest bezoekers een enorme groei doorgemaakt in de afgelopen jaren. Wanneer we naar de data kijken, zien we bijvoorbeeld dat het aantal Pinterest gebruikers in de eerste maanden van 2016 nog ‘maar’ 128 miljoen actieve gebruikers per maand bedroeg. In de relatief korte periode van 5 jaar is het aantal actieve gebruikers daarmee verviervoudigd. Je krijgt daarmee dan toch sterk de indruk dat ze in grote lijnen wel weten waar ze mee bezig zijn. Pinterest doet in ieder geval iets goed! 

Daarbij valt het op dat het grootste gedeelte van de gebruikers vrouwen betreft. Het zijn voornamelijk toch vrouwen die interesse hebben in de eerdergenoemde onderwerpen waar men op Pinterest naar zoekt. Al met al bestaat het aantal actieve gebruikers voor maar liefst 70% uit vrouwen.

Bovendien is de manier waarop de gemiddelde Pinterest gebruiker naar dit platform navigeert, ook flink veranderd. Tegenwoordig gebruikt namelijk meer dan 80% van het totale aantal Pinterest gebruikers een mobiel of tablet om van dit platform gebruik te maken. Daar waar het aandeel van computergebruikers een aantal jaren geleden toch nog een stuk hoger lag.  

Waarom zoveel Pinterest bezoekers?

Wanneer je in de praktijk ziet dat een bepaald platform het zo enorm goed doet, dan is het altijd interessant om naar de redenen achter dit succes op zoek te gaan. Uiteindelijk heeft Pinterest niet voor niets op zo’n grote groep mensen zo’n enorme aantrekkingskracht. Dit moet op de een of andere manier te verklaren zijn. Dat Pinterest zo populair is, komt vooral door punten als: 

  • Unieke afbeeldingen: De meest voor de hand liggende redenen is misschien wel het feit dat Pinterest unieke afbeeldingen toont. Het barst op dit platform van de foto’s die je nog nooit eerder hebt gezien. Voor veel mensen is dit alleen al de moeite waard om er even een kijkje te nemen. Er is geen enkele andere plek op het internet waar je zo makkelijk toegang hebt tot zoveel kwalitatief hoogstaande foto’s. Foto’s die ook echt iets toe te voegen hebben. Het zijn niet allemaal slappe aftreksels van elkaar. In plaats daarvan gaat het om unieke, gewaardeerde afbeeldingen.
  • Veel keuze: Tegelijkertijd valt het op dat er enorm veel keuze is voor de Pinterest gebruikers. Wanneer je bijvoorbeeld in de visuele zoekmachine een zoekwoord als ‘recipe’ intikt, is het niet zo dat je 5, 10, 20 of 50 opties krijgt. Nee, het gaat om duizenden en soms miljoenen foto’s waar je toegang tot hebt. Zo hoef je over het aantal keuzemogelijkheden in ieder geval niet te twijfelen. De kans is groot dat je met één simpele zoekopdracht hoe dan ook gaat vinden wat je zoekt. Dit is precies wat Pinterest zo populair maakt. De zekerheid dat je hoe dan ook veel keuzemogelijkheden gaat krijgen, levert een enorme aantrekkingskracht op.
  • Sterke bron van inspiratie: Dan staat Pinterest natuurlijk nog bekend als sterke bron van inspiratie. Weet je even niet wat je in de avond moet gaan koken? Of heb je het idee dat je kledingkast er al te lang hetzelfde uitziet? Dan is het zeer waarschijnlijk tijd voor een bezoekje aan Pinterest. Binnen de kortste keren word je gebombardeerd met nieuwe ideeën. Voor je het weet, is de creatieve inspiratie weer helemaal terug. Het enige wat je soms nodig hebt, is een klein zetje in de rug. Pinterest zorgt hier maar al te graag voor.
  • Goed georganiseerd: Een ander essentieel punt voor het succes van Pinterest is uiteraard het feit dat het goed georganiseerd is. Het algoritme van dit platform zorgt er bijvoorbeeld zoveel mogelijk voor dat je relevante opties voorgeschoteld krijgt. Zodoende levert het ook bijna altijd wat op wanneer je van Pinterest gebruik maakt. En heb je een aantal foto’s gevonden die je graag op een later moment nog een keer gebruikt? Dan kies je er simpelweg voor om deze te ‘pinnen’. Je creëert daarmee als het ware een virtueel prikbord waar je al je ideeën op kwijt kunt. Daar waar we dit vroeger voornamelijk op een fysieke wijze deden, gebeurt dit nu allemaal digitaal. Een stuk efficiënter. En dus een stuk populairder.
  • Interessant voor bedrijven: Tot slot bestaan Pinterest gebruikers niet alleen uit ‘normale’ mensen. Voor bedrijven blijkt dit platform namelijk zeer interessant te zijn. Mensen die op Pinterest terechtkomen, vertonen namelijk sterk koopgedrag. Gezien ze vaak naar inspiratie voor bepaalde producten op zoek zijn, is er voor aanbieders een sterke kans om reclame te maken. Iedere dag zetten bedrijven zich daarom weer opnieuw in om de verkopen op te krikken. Gezien Pinterest op die manier een groot commercieel succes is, wakkert dit het vuurtje alleen nog maar verder aan. Zowel vragers als ook aanbieders hebben nu baat bij het gebruik van Pinterest.

Verwachte stijging Pinterest gebruikers

Gezien de stijging van de afgelopen jaren is het te verwachten dat dit zich ook de komende jaren verder doorzet. Hoeveel nieuwe Pinterest gebruikers dit precies gaat trekken, is vooraf niet helemaal duidelijk. Is een nieuwe verviervoudiging van het aantal gebruikers opnieuw mogelijk? Natuurlijk. Is de verwachting dat dit opnieuw binnen 5 jaar gaat zijn? Zeker niet. Aan ieder platform zit qua aantal gebruikers uiteindelijk een plafond. Meer gebruikers dan mensen met een computer, tablet of mobiel kunnen er niet zijn. Maar dat we de komende jaren een verdere stijging mogen verwachten, is wel duidelijk. Op de korte termijn lijken mensen nog zeker niet moe te worden van prachtige, unieke en inspirerende afbeeldingen over talloze verschillende onderwerpen.

Pinterest gebruikers benaderen voor jouw online business?

Wil jij voor jouw online business starten met het benaderen van deze Pinterest gebruikers? In de Pinterest Mastery van Thomas Mulder leer je hoe winstgevend te adverteren. Door te klikken op deze link ga je direct naar de Pinterest Mastery. Meer weten? Eerder schreven wij een uitgebreide en eerlijke review over de Pinterest Mastery.

Leer winstgevend adverteren op Pinterest!

Populaire blogs

10 GEHEIMEN VOOR EEN ONLINE INKOMEN!

Download de 10 gratis overalgeld.nl secrets en leer de juiste strategieën voor een online inkomen!

overalgeld.nl-secrets-10-geheimen-voor-een-online-inkomen